Minä taas olin menossa Pirttijärvelle kun tähän myräkkään törmäsin. Lumen sekaista räntää riitti kyllä sinnekin, eikä se mikään ihme ole koska noiden pienten soistuneiden järvien etäisyys toisistaan on vain puolisen kilometriä.

 Huonosta ilmasta huolimatta kahvit sentään hörppäsin ja katselin samalla tympääntyneen oloisen kurjen saapastelua suon laiteessa. Mietin samalla, että mistähän tuo Pahajärvi on synkän nimensä saanut. Täytynee asiaa joku päivä yrittää selvitellä. Raution kunnan vanhaa karttaa kun tutkii, niin sen alueelta löytyy seitsemän "järvi" sanaan päättyvää paikannimeä.

 Pitkä-sellainen on oikeastaan ainoa oikea järven mitat täyttävä noista seitsemästä ja nimensä mukaisesti se on kapeahko mutta pitkä. ( Ei tosin ihan Päijänteen mittainen. ) Ylijärvikin voisi periaatteessa järvestä käydä ja sen nimi juurtanee alkunsa siitä, että se on Iso-Ojan varressa ylempänä kuin Pahajärvi.

 Pirttijärven rannalla lienee sitten joskus ollut asutusta. Ainakin sieltä on nostettu järvimalmia ja siitä on paikan päällä sulateltu rautaa seppien kilkuteltavaksi. Härönjärvi löytyy omalta kylältä ja Sivakan laiteessa olevalla suolammella ei taida olla syvyyttä metriäkään. Nimen alkuperästä minulla ei ole hajuakaan, eikä muuten Koirajärvenkään nimestä. Yksi järven nimi vielä puuttuu. Haluaakohan joku sen kommentoiden tänne kertoa?

1560632.jpg