Eilisillan täysikuu oli niin taivaallisen komea ja kaunis että se ansaitsee vielä yhden spesiaalikuvan tälle illalle. Ihan ohuita pilviä purjehti juuri sen yllä kun sitä myöhään vielä kuvasin ja siitä tuli tuo hopeinen sävy, eli kuva ei ole mustavalkoasetuksella otettu.

 Olisi aika vänkää jos noita kuita olisi enemmän maata kiertämässä. Silloin riittäisi taivaalla katselemista. 60-luvun puolessa välissä aurinkokunnassamme tiedettiin olevan 31 planeettoja kiertävää kuun määritelmät täyttävää taivaankappaletta.

 Tähän päivään mennessä niitä on löydetty huisin paljon lisää ja en nyt lähde niitä googlen avulla etsimään, mutta nakkaan tähän muutaman kuun nimen ulkomuistista. Marsin Phobos ja Deimos ( Pelko ja Kauhu ) on helppo juttu, mutta Jupiterin tunnettujen kuiden määrä lasketaan varmaan kymmenissä. Ns. Galileon kuut taisivat olla nimeltään: Io, Callisto, Europa ja olikos se yksi Ganymedes Saturnusta kiertää Titan ja se onkin vallan tautisen iso ja jenkit taisivat sinne jonkin laitteenkin aika vasta toimittaa. Neptunuksen ja Uranuksen kuita ei tule äkkispäätä mieleen yhtään. Desdemona voisi kuulua Uranuksen kiertolaisiin. Kääpiöplaneetaksi alennuttua Plutoa kiertää puolestaa Kharon ja pari muuta murikkaa on löydetty ihan 2000-luvulla.

 Tulipas aika kuiseva iltajorina, ja jos meni jotain väärin saa oikaista ja kommentoiden lisätä vaikka kaikki aurinkokuntamme kuut, mutta mielellään siten että latelee ne ulkomuistista. ;-)

 -------------------------------------

 Tänään tarkistelin eilisiä kirjoituksiani ja päädyin saman tien Tatu Jaatisen avaruussivuille. En malttanut olla laittamatta sinne linkkiä. En tiedä saako noin tehdä ilman lupaa mutta ei sitä kyllä sivulla kiellettykään.

  http://www.kolumbus.fi/jaatinen/

1988061.jpg1988068.jpg