Linttasivat kuulemma yöllä Himangan tuohon Kärkisten Pitkänjärven takaa Kalajokeen kiinni. Torvenkylälläkään ei sitten asu enää kuin kalajokisia.

Vaakunan vaihtoivat viisaat. Kaupungintalon seinään purjehti laiva, kaljaasi tai parkki, mikä lie, nosti verkot vedestä ja lohen samassa rytinässä ja laski ankkurin melkein Jussin suksien päälle ja jäi siihen könöttämään.

Jos minulta olisi kysytty olisin liputtanut tuon vanhan komean Raution alasinvaakunan puolesta ja pienenä myönnytyksenä olisin ehkä hyväksynyt sen päälle silakan pötköttämään ja laivan olisi voinut laittaa seppä Raution työalustan taakse parkkiin ja piiloon. Vaan kun eivät kysyneet. 

Himangan kirkko on tosiaan nyt neljäs kirkko Kalajoen alueella. Puukirkko on sekin kuin myös tuo Raution, jonka koristepuuseppä Eino Takkunen ikuisti puuhun vuonna 1966, kera Raution kartan ja vaakunan. Kallasta löytyy ehkäpä se kaunein ja suurin on tuo emäseurakunnan Herranhuone ja kun paikallista historiaa kertaa niin ymmärtää hyvin miksi se on tehty tiilistä muuraten.

Hiekkakirkkoakin kovasti olivat laittamassa takavuosina pystyyn tuonne Särkkien dyyneille, vaan eihän se noussut harjaan, kun ei löytynyt hankkeelle maksumiehiä. Nyt jos alkavat rakentaa sitä Sun Areenaa sinne halvalle maalle, niin sen hyisiin tiloihin mahtuisi hyvin pieni jääkirkko. Sukset jalassa voisivat hiihtäjät saada siellä sen viimeisen voitelun.