Luonnosta ja sen ilmiöistä puhuttaessa ja kerrottaessa moni asiaan ilmaistaan numeroilla: Paljonko painaa, kuinka lujaa juoksee, vanhaksiko elää jne. Olen pelannut paljonlaisesti erästä luontoaiheista tietovisaa täällä netissä ja jotain on ajan kanssa tarttunut päähänkin.

 Puran hieman enimpää tietoani tähän postaukseen edeten ykkösestä ylöspäin lukua koko ajan ainakin aluksi yhdellä kasvattaen. Jos pääsisi siihen asti tuolla tyylillä, että voisi kertoa yötaivaalla hyvissä olosuhteissa olevan paljain silmin nähtävissä noin 6000 tähteä, niin se olisi jo aika pitkä tarina, mutta eipä taida tietoni siihen ihan riittää, mutta ainakin Kalifornian juoksukäen ( Greatest roadrunner ) huippunopeuteen saakka minun pitäisi päästä. Tämä lintu on ollut esikuvana Maantiekiitäjälle, jota se eräs kojootti kovasti tavoittelee ruokalistalleen.

 Ja kun nyt kerran piirrettyihin päästin käsiksi, niin looginen aloitus olkoon se tieto että vain yksi  nelisormimangustiperheen jäsenistä on kerrallaan vartiovuorossa pesäkolon suulla. Uskaltavatkohan ne koskaan jättää lauman turvallisuutta Timonin harteille? 

 Hirvilehmä synnyttää yleensä kaksi somaa poikasta, tai tarkemmin sanottuna vasoo pari vasaa, jotka elelevät Suomessa kaiken tyyppisissä metsissä äippä-hirvensä kanssa elämänsä ensimmäisen vuoden. Sitten saavat sovitella sorkkansa miten tahtovat ja mussuttaa pihlajaa mistä sattuvat tätä hirvien suurta herkkua löytämään.

 Jättiläiskalmari ei metsässä kauaa eläisi, vaan ei se ole pitkäikäinen omassa ympäristössäänkään eli valtameressä. Suuresta koostaan huolimatta ( toistakymmentä metriä lonkeroineen ) elinikää kertyy vain noin kolme vuotta.

 Kasvien kautta jatketaan matkaa ja jos nokkosen viljelyllä voisi tehdä tiliä, niin se voisi olla tuottoisaa hommaa, sillä tämä lähes joka paikassa menestyvä kasvi, voi tuottaa kasvukautensa aikana jopa neljä satoa.

 Tähän ensimmäiseen sessioon kerron tai oikeastaan totean karhulla olevan jokaisessa tassussaan viisi varvasta ja niissä kaikissa vielä terävä kynsi päässä. Karhun lihaksikkaat jalat antavat tälle lähes kaikkiruokaiselle metsiemme möyrijälle tarvittaessa hurjan vauhdin. Kuuskymppiä tunnissa menee vinkumatta rikki että helähtää.

 Tällaisissa viiden pikku palstan jaksoissa tätä on hyvä jatkaa, ja ilahduttaa vaikkapa Satua ja Katjaa. ;-)