On tämän viikkoisen valokuvatorstain teema. Tämä linnunpoikanen  kuoriutui tänään, tai oikeastaan eilen ja näki Suomen suloisen suven ensimmäistä kertaa vain muutamia tunteja sitten. Kohtasimme suolla vähän ennen auringon laskua jota olin mennyt kuvaamaan ja kun kameran kortilla oli tilaa nappasin myös tästä untuvikosta muutaman kuvan. Minkähän linnun poikasesta on kysymys?

------------------

 Varhaiskesän lomalainen on aamuyön tunteina hetken käynyt unten mailla ja unissaankin ihmetellyt sitä valtavaa kasvun nopeutta jolla tuo kurjeksi kehittyvä pieni linnunalku kesän aikana kasvaa täysiin mittoihinsa ja kohoaa toivon mukaan elokuussa suurille siivilleen.

 Jo iltapäivällä tuli tunne että tänään kannattaa lähteä myöhään illalla Pirttijärvelle auringonlaskua ihailemaan ja siellähän minua odotti toinen kurkivanhemmista vain parikymmentä metriä metsän laidasta suon puolella. Huutoa riitti kun lintu neuvoi jälkikasvuaan pitämään suun supussa ja itse iso lintu lähti pitkin nevaa kulkemaan kumarassa hiippaillen yrittäen houkutella minua peräänsä. Välillä leviteltiin siipiä kuin painiin haastaen, että tänne jos tulet niin katsotaan kuka on suon herra. Todennäköisesti jos olisin lintua seurannut se olisit houkutellut minut suonsilmään ja laittanut vielä putoamiskohtaan käkkärämännyn päälle merkiksi, että sinne meni pesimärauhan häiritsijä että kerran vain lurpsahti. 

 Pesälle kuitenkin suuntasin varoen askeleeni, jos sitä nyt voi pesäksi sanoa, muutama heinä ristissä vähän kuivemmalla suon mättäällä ja poikanen siitä maastoutuneena harvaan heinikkoon muutaman metrin päässä kuoriutumispaikastaan. Munan kuorista ei näkynyt enää murustakaan, eli nekin todisteet pesinnästä oli hävitetty. Noin pari minuuttia sain poikasta kuvata ihan rauhassa ja lopuksi se nousi "piilopaikastaan" puolittain seisomaan ja minua ihmetellen katselemaan samalla kuin kysyen että: "Sattuiko olemaan sammakkoa taskussa" No eipä ollut ja kun ruokaa ei herunut se lähti yllättävän nopeasti kohti oikeita vanhempiaan.

 Minä siirryin suon toiseen laitaan ja kurkiperhe palaili hiljalleen omaan rauhaansa. Joutsenia oli lammella tällä kertaa kolmin kappalein ja mietin että onko joku tullut tieten tahtoen korvapuustia hakemaan tai haastamaan pesivää pariskuntaa. Aurinko laski ja ilma viileni nopeasti ja samaan tahtiin tyhjeni myös termari. Muutama isohko sääski yritti apeana hyökkäillä kimppuuni ja parikin käkeä keskusteli kukahdellen, että kenenkähän pesään se sinun käkieukkosi tänä vuonna munii.  

1597288.jpg